STB Başkanı Mustafa Genç TOBB Ekonomi Şurasında sorunları dile getirdi
TOBB İkiz Kuleler’de TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Ekonomi Şurası’na, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ,Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel ile oda ve borsa başkanları katılım sağladı.
Düzenlenen ekonomi şurasına söz alan Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Genç talepleri dile getirerek hazırlanan sorunlar raporunu karar alıcılara sundu.
Arazi Toplulaştırması
Sakarya’da Sakarya Ovası Arazi Toplulaştırması Projesi kapsamında 42 mahallede toplulaştırma çalışmaları başlatıldığını belirten Başkan Mustafa Genç “proje alanı 19 000 ha' olan toplulaştırma projesinde 42 Mahalleden 17 Mahallede arazilerin çalışmaları tamamlanmış, geriye kalan 25 mahalledeki toplulaştırma çalışmaları devam etmektedir. verimliliği artırmak ve arazi kullanımını optimize etmek amacıyla Sakarya Arazi Toplulaştırması'nın hızla tamamlanması bu süreçte tüm paydaşların işbirliği içinde olması gerekmektedir."dedi
Gübre Takip Sistemi Yaşanan Sorunlar
Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Genç terörün herkes için hassas bir konu olduğunu belirterek “Ülkemizde terörle mücadele kapsamında El Yapımı Patlayıcı (EYP) yapımında kullanılan ve kullanılması muhtemel gübrelerin denetlenmesi ve kontrol altına alınması için DNA barkod ve karekod uygulaması patlayıcı yapımında kullanılan gübrelerin takibi için son derece önemli ve gerekli bir uygulamadır.
Tebliğin çıkış noktası El Yapımı Patlayıcı (EYP) yapımında kullanılan nitrat bazlı gübrelerin takip edilmesi olmasına rağmen yönetmelik tüm gübreleri kapsayacak şekilde Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. Sorunun ayırt edilmesi ve asıl amaca uygun uygulamanın icra edilmesi için tebliğden El Yapımı Patlayıcı (EYP) kapsamına patlamayla alakası olmayan üre ve amonyum sülfatın patlayıcı özelliği olmayan diğer gübrelerin bu tebliğden çıkartılması önem arz etmektedir. Bu uygulama ile çiftçiye ve iş insanlarına ekstra yük oluşturmaktadır. Dedi.
Tüccarın Bağkur Kesinti Sorunu
Müstahsil makbuzu üzerinden kesilen Bağ-Kur Çiftçi Tevkifatı kesinti sisteminde düzenleme yapılmasının önem arz ettiğini belirten Mustafa Genç “2926 Sayılı Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanuna Tabi sigortalıların prim borçlarının ürün bedellerinden tevkif suretiyle tahsil edilmeye başlaması 01.04.1994 tarihinde başlamıştır. Tevkifat oranı %1 olarak belirlenmiştir. Daha sonra bu oran sattıkları ürün bedellerinden borç tutarını geçmemek şartıyla %1 ile %5 oranı arasında olmak üzere kesinti yapılır denilmiş ve oran %2 olarak uygulanmaya başlanmış ve halen bu oran üzerinden işlem yapılmaktadır. Tarımsal ürünleri satın alan, gerçek ve tüzel kişileri tevkifat yapmadıkları veya yaptıkları tevkifatı süresi içinde SGK hesaplarına aktarmadıkları gerekçesiyle, aktarılmayan tevkifat tutarlarından faizi ile birlikte sorumlu tutulma, ayrıca Türk Ceza Kanunu'na göre "yetkili mercilerin emirlerine itaatsizlikten" dolayı haklarında Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulması gibi risklerle karşılaşmalarına yol açmaktadır.
Sonuç olarak; müstahsil makbuzu üzerinden kesilen Çiftçi Bağ-Kur Pirim Tevkifatı kesinti işleminin daha sağlıklı yürütülmesi için; Bağ-kur borcu olmayan, ödemelerini düzenli yapan üreticilerin bilgilerin ilgili tüccara Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ekran açılmak sureti veya bilgi paylaşımı yapılması, aybaşında prim borcu sorgusu yapıldıktan sonra ay sonuna kadar yapılan sorgulama da borç göstermemesi veya ilk yapılan sorgulamanın geçerli kabul edilmesi işleyişi kolaylaştırıcı olacaktır. Bu kesintiler üreticilerimize yapılan destekleme üzerinden kesilmesi tahsilat ve takip açısından daha kolay olacaktır. ”ifadelerine yer verdi.