Haftalık Bülten (Müstahsil)
Arpa: 9,72 TL     Ayçiçek Çerezlik: 67,90 TL     Ayçiçek Yağlık: 27,55 TL     Barbunya Yaş: 15,00 TL     Biber Yeşil : 10,00 TL     Dana: 149.300,18 TL     Dana Derisi: 17,93 TL     Dana Eti Kemikli: 472,74 TL     Ispanak: 8,86 TL     İnek: 77.500,00 TL     İnek Sütü: 19,59 TL     Kabak Çekirdeği: 144,52 TL     Kavak Odunu: 1.150,00 TL     Kavun: 7,00 TL     Kestane: 104,84 TL     Koyun: 10.010,58 TL     Limon: 55,00 TL     Patates: 9,00 TL     Sığır (Hasarat): 37.500,00 TL     Silaj Mısır: 3,14 TL     Süpürge Otu Kilo: 68,80 TL     Taze Fasulye: 13,40 TL     Tomruk Kavak: 5,97 TL     Üzüm: 32,00 TL     Yemlik Buğday: 11,22 TL    

Geyve Ayvası

Geyve Ayvası

Geyve Ayvası

Coğrafi İşaretin Türü Menşe Adı
Dosya Numarası C2017/072
Başvuru Tarihi 02.08.2017
Tescil Numarası 500
Tescil Tarihi 17.06.2020
Ürün Grubu İşlenmiş ve işlenmemiş meyve ve sebzeler ile mantarlar
İl Sakarya
Başvuru Yapan / Tescil Ettiren Sakarya Ticaret Borsası
Durum Tescilli
Adres Tekeler Mah. Çevre Yolu Üzeri No:86 Adapazarı SAKARYA

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:

Kültüre alınması oldukça eski meyve türlerinden biri olan ayvanın MÖ 650 yıllarında yetiştirildiği ve anavatanının Kuzey-Batı İran, Türkistan ve Anadolu olduğu bilinmektedir.

Geyve Ayvası, Sakarya ilinin Geyve ilçesinde yer alan Geyve Ovasında yetiştirilmektedir. İklim şartları, rüzgâr alımı, toprak yapısı, Sakarya Nehri kenarında yer alması, alınan güneş ışığının yönü, uygun bahçe kurulumu ve beceri sahibi çiftçilerce uzun yıllardır üretilmesi, Geyve Ayvasına ayırt edici özelliklerini kazandırmıştır. Geyve Ayvası, şeker asit oranı dengesi nedeni ile boğuculuk ve tıkanıklık hissi vermemesiyle piyasada bilinmektedir. Diğer ayva çeşitlerinden farklı olarak Geyve Ayvasının çiçek çukuru derinliği ve açıklığı yüzeye yakındır. Bu özelliği dış görünüşünü pazarlama açısından değerli kılmaktadır. Dış görünüş bakımından dikkat çekici parlak sarı renge sahiptir.

Geyve Ayvası sulu ve sert meyve yapısı, tadındaki şeker asit oranındaki denge nedeniyle tat analizlerinde yüksek değerler almıştır (10 üzerinden 7-8). Özellikle diğer ayva çeşitlerinde karşılaşılan boğucu meyve yapısı Geyve Ayvasında görülmemekte olup, sulu yapısı yemeyi kolaylaştırmakta ve tüketici talebini artırmaktadır.

Geyve ilçesinde ayva ağaçları 40-60 yıl kaliteli ve düzenli ürün vermektedir. Geyve Ovası; kuzey-güney yönünde Geyve İlçesi Alifuatpaşa Mahallesinden başlayıp, Bayat mahallesine kadar Sakarya nehrinin doğusunda kalan kuş uçuşu 20 km lik bir hat boyunca uzanır ve tamamı Sakarya nehrinden sulanan, verimli, Türkiye ortalamasına nispetle alçak, az meyilli, düz ve derin topraklara sahiptir. Geyve Boğazı diye adlandırılan bölgenin rüzgârlarına maruz kalan mikroklima özelliğiyle Geyve Ayvası için ideal koşulları sağlayan ovada yıllık ortalama sıcaklık 4,6 °C ile 22,6 °C arasında, ortalama yağış 30 mm ile 97 mm arasında değişmektedir. Geyve yöresinde yıllık soğuklama süresi 1900 saatin üzerindedir.

Sakarya nehri havzasında yer alan Geyve arazisi genellikle alüviyal verimli topraklardan oluşmaktadır. Tuz ve kireç oranı düşük ve toprak reaksiyon sınıfı (pH) hafif alkalidir. Toprak yapısı killi tınlı bünyede olup organik maddece zengindir. Tekstürü ince tanecikli strüktürü ise orta seviyededir. Drenaj problemi yoktur. Su tutma kapasitesi normal seviyededir. Toprağı oluşturan toprak parçalarının büyüklüğü yeterli ve bu parçaların birbirine bağlanma oranı iyidir. Alınabilir Fosfor, Potasyum, Kalsiyum, Magnezyum miktarı Geyve Ayvası meyvesinin besin ihtiyaçları için ideal seviyededir.

Sakarya ilinin Geyve ilçesinde yetişen ayvanın üç çeşidi bulunmaktadır. Bunlar; Eşme, Ekmek ve Limon çeşitleri olup, bu üç çeşit de Geyve Ayvası olarak bilinirliğe ve üne sahiptir. Yörede ağırlıklı olarak Eşme çeşidi ve bunun isimlendirilmemiş farklı tipteki mutantları ile az miktarda Ekmek ve Limon ayvaları yetiştirilmektedir.

İçeriği Paylaş

Sakarya Ticaret Borsası